ReviSolutions

MobileForester

Új, innovatív erdészeti mérőeszköz.
A MobileForester elsősorban a terepi felmérésekkel megbízott erdészeknek, fakereskedőknek kíván hathatós segítséget nyújtani. A Faforrás Kft. által kifejlesztett készülék a digitális technika minden előnyét kihasználva egyetlen eszközként váltja ki a felmérések során használt mérőeszközöket, rögzíti és tárolja az eredményeket. Így a felhasználó kevesebb idő alatt nagyobb pontosságú eredményeket kap.
A MobileForester erdészeti mérőeszköz egymagában rendelkezik a távolságmérő, iránytű, famagasság mérő, átlaló és a Bitterlich-féle relaszkóp tudásával. A digitális technika alkalmazásával a mérési eredmények rögzítésre kerülnek, az adatok a készülékről könnyen letölthetők, adatkezelő programmal (pl. Excel) megnyithatók.  A készülék minden mérés során a GPS koordinátákat is rögzíti.

Relaszkóp

A relaszkóp használata a legösszetettebb feladat, a terepen lévő fatömeg meghatározására. A digitális technika alkalmazása mind a pontosságot, mind a hatékonyságot növeli.

Körmérésenként öt fafaj megadása lehetséges és a készülék az adatbevitel pillanatában menti és kijelzi az adatokat. Így kiküszöbölhető, hogy bármit is fejben kelljen tartani a mérés közben. A zoom funkció nagyban hozzájárul a mérés pontosságához, hiszen így könnyen eldönthető, hogy a választott sávszélességbe beleesik-e az adott egyed. A MobileForester négy sávszélességet ajánl fel, ami vastagabb vagy véghasználati állományokban nagyobb mérési pontosságot biztosít. A mérési magasság meghatározást egy beépített szintező segíti. A körmérésekhez tartozó átlag famagasság és átmérő méréssel, illetve becsléssel is megadható. A záródás megadása becsléssel történik. A készülék az irányszöget folyamatosan mutatja így a bejárás a kitűzött terv szerint végezhető el. Az applikáció a körmérésenkénti statisztika megtekintését is lehetővé teszi. A MobileForester-rel a mérési feladatok végrehajtása, az állománynyilvántartás és a térképkezelés is egy eszközön valósulhat meg. Így az erdészek aktív, sokrétű munkatársává válik a készülék.

Távolság
A készülékkel lemérhetjük a célzott fák és más terepi tárgyak távolságát 50 m-ig. Kedvező fényviszonyok esetén akár 70-80 m-ig.

Famagasság

A MobileForester segítségével a famagasságot két- illetve hárompontos méréssel is meghatározhatjuk figyelembe véve a terep lejtését. Mindezt anélkül, hogy a fa törzséhez oda kellene mennünk. Általános szabály, hogy ne mérjünk famagasságot közelebbről, mint a mérendő fa magassága.

A mérés gyorsaságát és pontosságát nagyban segíti a zoom funkció, a célt kinagyítva látjuk a kijelzőn. Elsőként fa távolságát mérjük meg, majd a tőszög és a csúcsszög mérése következik. Az így kapott adatokból az eszköz kiszámolja és megadja a fa magasságát. A mérés során automatikusan mentésre kerül a mért fa fajtája is. A fafajt mérés előtt vagy közben is állíthatjuk, és lehetőség van új fafaj hozzáadására is.

Átlalás

A MobileForester használatával könnyedén megmérhetjük egy-egy fa átmérőjét anélkül, hogy megérintenénk a törzset. A mérés akár 40 méteres távolságból is kivitelezhető, így rengeteg időt takaríthatunk meg.

Először megmérjük az eszközzel a fa távolságát. A zoom itt is segíti a pontos célzást.

A készülék a mérési magasságban automatikusan meghatározza a fa átmérőjét. Az átmérő felajánlott végpontjai manuálisan korrigálhatók, akár oly módon, hogy tovább nagyítunk a képen. Így lehetővé válik, hogy távolról is nagy pontosságú mérést végezzünk el. A mellmagassági szint meghatározásában segítséget nyújt a beépített szintező és egy monopod használata. A Beállítások menüpontban minden mérési funkcióhoz kiválaszthatjuk a megfelelő mértékegységet.

Köbözés

Lehetőségünk van egyedi rönkök térfogatának meghatározására.

Elsőként itt is a bütükorong távolságát mérjük, majd az automata rendszer felismeri a bütü kerületét. Természetesen itt is van manuális beavatkozási lehetőség.

A bütü területének meghatározásánál lehetőség van a beleírható kör vagy a felülettel ekvivalens kör területét választani, vagy ovális rönk esetén ellipszist illeszteni. Az így kapott bütü terület és megadott hossz segítségével az applikáció kiszámolja a rönk térfogatát.

Sarang térfogat

Kiemelt és időigényes feladat a sarangok (hengeres választékok) térfogatának a meghatározása. A MobileForester segítségével időt és pénzt takaríthatunk meg a sarangok mérésekor. A hibalehetőségek csökkentésével a készülék olyan adatokat nyújt, ami a fa értékesítésekor mind az eladó, mind a vevő számára hiteles lesz.

A mérés során fotót készítünk a rakatról, amit az applikáció segítségével körülrajzolhatunk. Az így kapott képen egy algoritmus automatikusan felismeri a bütü korongokat. Ezeket szükség esetén manuálisan korrigálhatjuk.

Az így kapott felület és a mérés elején megadott hossz alapján a készülék kiszámolja a sarang tömör térfogatát. Három táblázat nyerhető ki a folyamat végén: összesítő információk a rakatról, osztályozott adatok rönkátmérő osztályok alapján, valamint az egyenkénti adatok.